Po co stosujemy whey protein?

Białko jest jednym z najważniejszych suplementów dla wszystkich sportowców, jednakże szczególne znaczenie ma dla ludzi, którzy stosują długotrwały, głęboki trening wytrzymałościowy. Jest istotne przy nabieraniu masy oraz rozwijanu mięśni. Białka zapewniają w organizmie odpowiedni bilans azotowy pozwalając na optymalną stymulację anabolizmu i odbudowę mięśni.
Whey protein, to białko serwatkowe oferujące wszystkie zalety które znajdziemy w białkach pochodzących z nabiału, ale nie posiada laktozy i cholesterolu. Może być również zażywane przez sportowców którzy są weganami. Whey protein zawiera także wyższy w porównaniu z innymi białkami nabiałowymi poziom kwasu glutaminowego. Gdy przeciążymy mięśnie, zapasy glutaminy w organizmie zmniejszają się i powinny być uzupełniane poprzez suplementację. Sweet Whey wpływa również dodatnio na metabolizm, pracę jelit oraz mikroflorę jelitową, skutecznie wspiera i poprawia nasz system odpornościowy. Białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i osób chcących zredukować masę ciała. Sweet Whey charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów, aminokwasów rozgałęzionych BCAA i glutaminy.
Aminokwasy BCAA, w przeciwieństwie do innych białek, nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym i w wątrobie, lecz od razu bezpośrednio wnikają do krwiobiegu, następnie stymulują syntezę białka w mięśniach. Najlepiej spożywać BCAA extra w kilku niedużych porcjach rozłożonych na równe części i spożywanych przez cały dzień, najlepiej w trzygodzinnych odstępach.
Glutamina jest znakomitym elementem zapobiegającym niszczeniu mięśni oraz zmniejszającym ich bolesność. Jest to hormon, który ma znamienny wpływ przy redukcji wagi, zwiększa masę mięśniową i gęstość kości. Jest skuteczny także przy zmniejszeniu bólu w mięśniach spowodowanego obecnością kwasu mlekowego, dzięki czemu można dłużej trenować.
Spore zapotrzebowanie na białko w sporcie, przy jednoczesnym założeniu, by danie nie było ciężkie i nizbyt duże otworzyło drogę odżywkom wysokobiałkowym, które częściowo pokrywają zapotrzebowanie na materiał budulcowy. Są znakomitym pożywieniem gdyż występujące w nich białko jest w postaci dobrze wchłanialnych hydrolizatów.