Dieta 1000 kalorii

dieta odchudzającaDieta 1000 kalorii jest polecana jako skuteczna i nieszkodliwa metoda odchudzania.

6-8 kg w ciągu miesiąca

Dzienny jadłospis nie może zawierać więcej niż 1000 kalorii. Chodzi o to, by organizm zaczął wykorzystywać zapasy zgromadzone w postaci tłuszczu. Dieta jest zbilansowana. Zawiera białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, mikroelementy, ale ilość produktów z każdej grupy trzeba ograniczyć.

Dla kogo:

Przez miesiąc mogą z niej korzystać wszyscy. Dłuższe stosowanie wymaga jednak konsultacji z lekarzem.

Zalety:

Efekty są szybko widoczne. To dieta zrównoważona, czyli dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Produkty zawarte w menu są tanie i łatwo dostępne. Przygotowanie posiłków nie wymaga czasu ani umiejętności.

Wady:

Wymaga samozaparcia i konsekwencji. Trzeba dokładnie odmierzać porcje i liczyć kalorie. Znaczne obniżenie kaloryczności posiłków nie wszyscy są w stanie tak długo wytrzymać.

Przykładowe menu

 

I śniadanie – 250 kcal:

Do wyboru:

1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.

2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.

3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.

4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką.

5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę.

6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału.

7. Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.

 

II śniadanie i Podwieczorek – 100 kcal:

Do wyboru:

1. Kromka chleba z masłem i pomidorem.

2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem.

3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.

4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.

5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.

6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.

7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem.

8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej.

9. 4 cienkie plasterki mortadeli.

10. Plasterek szynki gotowanej.

11. 6 plasterków polędwicy drobiowej.

12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.

13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.

14. Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa.

15. Mały banan.

16. Grejpfrut.

17. 2 brzoskwinie.

18. 2 jabłka.

19. 2 delicje.

20. 5 kostek czekolady.

21. 3 kulki lodów owocowych.

Obiad – 350 kcal:

Do wyboru:

1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.

2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.

3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.

5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.

6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru.

7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.

Kolacja – 200 kcal:

Do wyboru;

1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.

2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).

3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.

4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora.

5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.

6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa

7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: index profile links | Thanks to carte bancaire and Buy Backlinks