Dieta Śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą wśród diet. Można ją stosować przez całe życie. Pozwala utrzymać dobre zdrowie i znakomitą kondycję. Nie należy jednak przekraczać wielkości porcji

Zasady diety:
Stosując dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów – oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.

dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
– 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną,

– 30 g wędzonego łososia,

– 50 g sałatki z pomidora i cebuli

DRUGIE ŚNIADANIE:
– 150 g chudego serka wiejskiego

OBIAD:
– 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek,

– 100 g dorsza pieczonego w folii,

– 3 łyżki gotowanych ziemniaków,

– 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

PODWIECZOREK:
– 1 szklanka chudego zsiadłego mleka,

– 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek

KOLACJA:
– 150 g sałatki z pomidora i ogórka,

– 40 g gotowanej kaszy kuskus,

– 2 plasterki szynki wołowej

dzień drugi
ŚNIADANIE:
– 1 filiżanka muesli ze 175 g jogurtu naturalnego,

– 1 kiwi

DRUGIE ŚNIADANIE:
– 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną,

– 2 plasterki szynki,

– 1/2 ogórka

OBIAD:
– chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku,

– 1 brzoskwinia

PODWIECZOREK:
– 1 szklanka soku warzywnego

KOLACJA:-
– 250 g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki,
– 1/2 grahamki cienko posmarowana margaryną

dzień trzeci

ŚNIADANIE:
– 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną,

– 2 plasterki wędliny z indyka,

– 100 g sałatki z pomidora i szczypiorku

DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1/2 banana,

– 175 g jogurtu naturalnego

OBIAD:
– kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka,

– 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku)

PODWIECZOREK:-
– 1 pomarańcza

KOLACJA:
– 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek),-

2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego

dzień czwarty

ŚNIADANIE:
– 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną,

– 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem,

– 2 plasterki ananasa

DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej,
– kilka rzodkiewek

OBIAD:
– 1 talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka,

– 200 g chudej wołowiny z rusztu,

– 30 g kaszy gryczanej,

– 100 g brukselki z wody

PODWIECZOREK:
– 150 g serka homogenizowanego

KOLACJA:
– 250 g sałatki z bobu,

– jabłka, czerwonej papryki,

– koperku,

– doprawionej oliwą i sokiem z cytryny

dzień piąty

ŚNIADANIE:
– 2 kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną,

– 1/2 jaja na twardo,

– 2 plasterki polędwicy drobiowej,

– 100 g sałatki z pomidora i cebuli

DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1 brzoskwinia,

– 150 g jogurtu naturalnego

OBIAD:
– 200 g szaszłyka z piersi kurczaka,

– cebuli i czerwonej papryki,

– 30 g ryżu,

– 150 g gotowanej marchewki z groszkiem

PODWIECZOREK:
– 1 jabłko

KOLACJA:
– 1 kromka grahama z 2 wędliny,

– 1 plaster sera feta,

– 1/2 pomidora ze szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


*