Dieta tłuszczowa, kwaśniewskiego

dieta tłuszczowa oliwaDieta tłuszczowa nawet 5 kg w ciągu jednego miesiąca.

Autorem diety tłuszczowej jest lekarz i dietetyk z sanatorium w Ciechocinku, Jan Kwaśniewski, który uważa, że produkty zwierzęce (wieprzowinę, podroby, smalec, masło, tłuste sosy i sery) można jeść bez ograniczeń, należy jednak zrezygnować z cukru, słodyczy i owoców. Chodzi o ty, by ze swojego jadłospisu prawie wykluczyć węglowodany. Kwaśniewski brał pod uwagę stosunek tłuszczów, białka i węglowodanów w produktach. Najzdrowszy układ według niego to taki, w którym na 1 g białka przypada ok. 3 g tłuszczu i zaledwie 0,5 g węglowodanów. Według Kwaśniewskiego, w jadłospisie przeciętnego Polaka jest za dużo produktów roślinnych, bogatych w węglowodany. To właśnie one, a nie jaja, tłuszcze zwierzęce i potrawy mięsne są przyczyną nadwagi i wysokiego poziomu cholesterolu, powodującego miażdżycę naczyń krwionośnych. Osoby, które stosują tę dietę, szybko chudną, chociaż jedzą tłusto. Należy jednak pamiętać o tym, że większość lekarzy jej nie poleca.

Zasady diety:

Jadasz 3 posiłki dziennie, np. na śniadanie jajecznicę na bekonie, na obiad – soczystą golonkę lub pieczoną kaczkę, a na kolację – zapiekankę z żółtego sera, szynki i jaj. Dieta opiera się na jajach, produktach mlecznych i mięsie, istotnym elementem są sery, ale jedzone bez chleba, za to ze śmietaną, masłem i majonezem. Codzienna porcja mięsa to ok. 100-200 g. Jeżeli jemy chude mięso, to dodajemy do niego tłuszcze, np. drób urozmaicamy dodatkiem boczku. Unikamy węglowodanów – w ciągu dnia wolno ich dostarczyć organizmowi tylko 50 g. Żeby zachować te zasady, można zjeść zaledwie 300 g warzyw lub mało słodkich owoców (ze względu na dużą zawartość węglowodanów niewskazane są banany, gruszki czy jabłka). Z tego samego powodu należy zrezygnować z pieczywa i potraw mącznych.

Produkty zalecane:

- tłuszcze zwierzęce – smalec, masło, boczek, słonina

- jaja kurze (przede wszystkim żółtka) – przynajmniej 4 na dobę

- tłuste sery – żółte i białe, jaja

- podroby

- galarety mięsne

- tłuste sosy

- mięso – najlepiej tłusta wieprzowina

- wędliny podrobowe – salcesony, pasztety, pasztetowe

- tłuste ryby – łosoś, halibut, smażone na smalcu

- tłusty drób (gęsi, kaczki)

- majonez, pełne mleko, śmietana (1/2 l dziennie)

- napoje bez cukru

Produkty niewskazane:

- cukier i słodycze

- miód

- owoce (zwłaszcza jabłka) i ich przetwory (słodkie dżemy, konfitury, kompoty)

- ryż i kasze

- chleb i inne pieczywo

- potrawy z mąki (makaron, kluski, ciasta)

- gotowane ziemniaki

- groch i fasola

- słodkie napoje

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

ŚNIADANIE (do wyboru):

- jajecznica z boczkiem (15 dag boczku, 2 jaja i 1 żółtko),

- kromka chleba biszkoptowego (do 10 białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając po 1 żółtku, dosyp 1/2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlej 1/2 kostki stopionego masła i wymieszaj – piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni),

- herbata bez cukru

- omlet z 3 jajek z zielonym groszkiem, szklanka herbaty z cytryną lub bez

- 1 placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami (4 porcje)

- 450 g śliwek

- 1 łyżka wody

- słodzik

- 4 cienkie kromki chleba

- 2 łyżki margaryny

Śliwki przekrój na pół, usuń z nich pestki, włóż do rondla i zalej wodą. Duś, aż zmiękną, dosłódź do smaku. Chleb posmaruj margaryną. 2 kromki ułóż na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, odpowiednio przykrawając. Włóż śliwki. Pozostałe 2 kromki pokrój na cienkie paski i połóż na śliwkach. Oprósz 1 łyżeczką słodziku i piecz 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

OBIAD (do wyboru):

- 1 i 1/2 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30-proc. śmietaną i jajem

- 40 dag golonki ugotowanej z przyprawami (golonkę zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, cebulę, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz – gotuj do czasu, aż zmięknie), podawanej z sosem chrzanowym

- 1 szklanka bulionu z 2 żółtkami, 1 plaster pieczeni karkowej, 1 porcja frytek smażonych na smalcu, 2 łyżki marchwi zasmażanej z 2 łyżkami masła

KOLACJA (do wyboru):

  • 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka
  • 20 dag galaretki z nóżek wieprzowych (porcja wielkości kompotierki),
  • 1 łyżeczka chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, herbata z cytryną
  • 1 kanapka z macy, kawa lub herbata bez cukru

Kanapka z macy

    • 1 kawałek macy
    • 2 łyżeczki masła
    • 1 łyżeczka pomarańczowej marmolady bez cukru
    • Posmaruj macę masłem, potem nałóż marmoladę

.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: index profile links | Thanks to carte bancaire and Buy Backlinks